Când vrei cu adevărat să salvezi un copil nenăscut există, multe lucruri pe care le poți face. Esențial este să vrei!
În România este încă prea puțin cunoscută și aplicată operarea unui copil în timpul nașterii. Este vorba despre procedura numită „EXIT” (ex-utero intrapartum treatment) și presupune scoaterea parțială a copilului, efectuarea intervenției necesare și apoi finalizarea operației de cezariană.
Timp de decenii, am trăit într-o cultură a avortului, care a bagatelizat pierderea vieții copilului nenăscut și ne-a obișnuit să nu mai căutăm soluții pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre noi. Avem mult de recuperat. Dar avem și o șansă reală: aceea de a învăța de la societăți în care, de zeci de ani, se caută activ binele femeii însărcinate și al copilului ei — împreună, nu unul împotriva celuilalt.
A avea o atitudine pro-viață înseamnă a face tot ce se poate pentru fiecare viața mamei și viața copilului pe care îl poartă în burtică, nu doar a înțelege că avortul este ceva negativ. Această preocupare se traduce concret prin susținerea soluțiilor medicale care salvează vieți – chiar și în cele mai dificile condiții.
Un exemplu grăitor vine din SUA, unde site-ul de știri pro-viață LiveAction publică frecvent informații despre operații și tratamente complexe care se fac special pentru a da o șansă copilului nenăscut. Citând un articol publicat de The Denver Post în aprilie 2025, Nancy Flanders a prezentat pe LiveAction impresionanta realizare a unor medici de la Spitalul pentru Copii din Colorado, care au reușit să salveze viața unei fetițe prin intermediul unei operații chiar în timpul nașterii. Operația a fost necesară pentru a-i elibera căile respiratorii blocate de o formațiune tumorală.
Angelica Vance, mama fetiței, a început să simtă în timpul sarcinii dureri și o creștere rapidă a burticii, semn că acumula o cantitate excesivă de lichid amniotic, afecțiune numită polihidroamnios, care apare în circa 1% dintre sarcini. După mai multe investigații, medicii au descoperit o formațiune tumorală în regiunea gâtului și pieptului fetiței sale, Chloe, care îi bloca căile respiratorii și o împiedica să înghită lichid amniotic – un proces esențial pentru antrenarea reflexului de respirație și a înghițirii atât de necesar după naștere.
Cât timp un bebeluș se află în uter și este atașat de placentă, respirația nu reprezintă o problemă, deoarece mama îi furnizează oxigen prin cordonul ombilical, a explicat Dr. Chris Derderian, chirurg pediatru și fetal care i-a tratat pe Vance și Chloe la Spitalul de Copii din Colorado. Îngrijorarea medicilor era că fetița nu va fi capabilă să respire imediat după naștere și că nu vor avea timp să o opereze pentru a îndepărta formațiunea. Astfel, au decis să intervină rapid, propunându-i mamei această intervenție medicală inovatoare.
În acest caz, procedura EXIT a însemnat extragerea parțială a copilului prin cezariană, urmată de inserarea unui tub de respirație care să treacă de tumoră până în plămânii copilului, toate acestea în timp ce legătura cu placenta a fost menținută. Procedura nu este lipsită de riscuri, deoarece medicul anestezist trebuie să administreze medicamente pentru a relaxa uterul, prevenind astfel desprinderea placentei, însă acest lucru crește riscul apariției unei hemoragii grave.
Echipa medicală a fost formată din 40 de specialiști, care au intervenit cu mare precizie. În cele 90 de minute avute la dispoziție – acesta este timpul maxim în care placenta mai putea susține copilul –, operația s-a finalizat cu succes, iar Chloe a fost scoasă complet din burtica mamei. La trei zile după naștere, fetița a trecut prin a doua operație, care i-a îndepărtat întreaga formațiune tumorală, care s-a dovedit a fi benignă.
La șase săptămâni de la naștere, Chloe a fost externată, iar acum face terapie pentru a-și întări mușchii gâtului și pentru a învăța să înghită corect.
Această intervenție este un exemplu remarcabil despre ceea ce este posibil când există o preocupare continuă pentru identificarea și implementarea unor soluții în sprijinul femeilor însărcinate și al copiilor nenăscuți, chiar și în timpul unor situații medicale complexe.
În România este esențial să investim în formarea și sprijinirea medicilor, în dotarea spitalelor și în crearea unei mentalități care să susțină viața în fiecare etapă a dezvoltării sale. Avem nevoie de mai multe soluții concrete care să protejeze viața și să asigure susținerea necesară pentru fiecare femeie însărcinată și pentru fiecare copil nenăscut.
Să nu uităm că obstetrica tratează doi pacienți, iar a trata numai unul și a ignora pe cel mai vulnerabil este o abatere de la esența acestei minunate ramuri a medicinii!
Informăm despre probleme importante ale vieții, cauze reale și soluții reale pentru toți. Contribuie și tu la creșterea conștientizării pe teme esențiale.
Activează o donație lunară recurentă folosind datele de mai jos:
Asociația România pentru viață
CUI 41210611
RO88RNCB0082163895060001 – RON
RO07RNCB0082163895060004 – EURO
RO77RNCB0082163895060005 – USD
Ești jurnalist, traducător sau creator de conținut și vrei să contribui?
Scrie-ne la redactia@rolifenews.ro.