Viața, chiar și în suferință, rămâne un dar și poate fi sprijinită: impactul pozitiv al imunoterapiei la pacienții cu cancer

Într-o lume în care știința încearcă să descrie exact fiecare fenomen, prin dovezi care se pot regăsi de oricine analizează acel fenomen, există modalități de a face un pas mai departe, care nu țin de certitudinea procentele calculate și a predicțiile exacte. CNN Health a publicat un articol despre povestea impresionantă a lui Kelly Spill, o tânără mamă diagnosticată cu cancer rectal în stadiul III la doar 28 de ani. Ceea ce s-a întâmplat după diagnostic este o împletire între o minune și efortul de a de păși limitele cunoscute, din dragoste pentru om și pentru copii. Modul cum a fost abordat cazul ei este o dovadă vie că speranța poate înflori chiar și în cele mai sumbre circumstanțe – dacă i se acordă o șansă. Când medicii i-au spus că tratamentul convențional i-ar putea distruge șansa de a mai avea vreodată copii, Kelly a găsit salvarea într-un tratament revoluționar de imunoterapie care nu doar că i-a vindecat cancerul, ci i-a permis să aducă pe lume încă doi copii. Dacă nu avea această dorință, dacă se limita la a dori să fie ea sănătoasă, nu știm cum ar fi evoluat situație ei, însă în mod cert șansele de a mai avea doi copii ar fi fost aproape nule. 

Articolul evidențiază rezultatele unui studiu revoluționar care demonstrează eficacitatea medicamentului Dostarlimab, comercializat ca Jemperli de compania farmaceutică GSK, în tratarea nu doar a cancerului rectal, ci și a altor tipuri de tumori solide, permițând pacienților să evite chimioterapia, radiațiile și intervențiile chirurgicale invazive. 

Pentru profesioniștii în domeniul medical, dar și pentru studenții care sunt la început de drum, este important de remarcat că, alături de eficiența clinică, impactul profund al unui tratament asupra vieții pacientului este un element fundamental în raportarea la pacient și în alegerile medicale.

Dacă îl consideri valoros, te rugăm să-l distribui colegilor tăi studenți, rezidenți sau medici, pentru că până și o viață în care este prezentă suferința merită să fie înțeleasă, tratată și mai ales, trăită – iar medicii pot contribui la asta, dacă văd pacientul în ansamblul vieții sale și fac eforturile curajoase de a-l sprijini pe cât posibil pe toate planurile vieții, nu doar pe unul, în mod reducționist.

Ce aduce nou acest tratament

Un studiu recent, publicat în New England Journal of Medicine și prezentat la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, a evidențiat eficiența medicamentului Dostarlimab în tratarea cancerelor solide, în special a celor cu deficiență de reparare a nepotrivirilor ADN (dMMR). Printre beneficiile majore se numără:

  1. Alternativă non-invazivă la tratamentele tradiționale, cu păstrarea fertilității și a calității vieții;
  2. Rată de remisie impresionantă: 92% dintre pacienți fără recidivă la 2 ani;
  3. Eficiență sporită în cazurile cu tumori dMMR, responsabile de circa 3% din cancerele solide aflate în stadii incipiente.

O poveste de speranță în lupta cu cancerul și de a avea copii

Kelly Spill nu a plâns când a fost diagnosticată cu cancer rectal în stadiul III la vârsta de 28 de ani. A rămas puternică chiar și când chirurgul i-a spus că s-ar putea să nu mai poată avea un alt copil – tratamentul cu radiații poate afecta semnificativ fertilitatea – și că ar putea avea nevoie de o stomă pentru colectarea deșeurilor corporale după operație.

„Nu am plâns la ambele”, a spus Spill, care la acea vreme era proaspăt logodită și la doar câteva luni după nașterea primului copil.

„Dar apoi am întrebat [medicul], ‘Aș putea merge totuși în Elveția în această vară pentru a mă căsători?’ Și el mi-a spus, ‘Oh, absolut nu.’ Și asta m-a dărâmat cu adevărat”, a spus ea. În acel moment, care a adus în prim plan ceva foarte concret, ea a simțit greutatea reală a bolii. „Atunci am realizat că viața mea s-a schimbat complet.”

După ce l-a adus pe lume pe fiul ei Jayce, ea și logodnicul ei plănuiseră să meargă în Elveția pentru a se căsători. Dar după diagnosticul de cancer, au optat pentru o nuntă organizată rapid, în timpul iernii, locală.

Acum, cinci ani mai târziu, nu numai că Spill a purtat un alt copil – dându-i lui Jayce o soră mai mică numită Mya – ea și soțul ei așteaptă al treilea copil împreună.

Revoluția în tratamentul cancerului

Autorii studiului au raportat rezultate încurajatoare privind utilizarea Dostarlimab, un inhibitor de punct de control imun, în tratarea diferitelor tipuri de cancer fără a recurge la intervenții chirurgicale. Studiul, condus de Dr. Andrea Cercek, a inclus pacienți cu cancer rectal, esofagian, gastric, colonic și endometrial.

Kelly Spill, care nu are antecedente familiale de cancer colorectal, a fost printre cei peste 100 de adulți din Statele Unite care au finalizat tratamentul împotriva cancerului într-un nou studiu folosind doar medicamentul de imunoterapie Dostarlimab. Ea spune că experiența i-a schimbat viața.

Când Spill a fost diagnosticată în 2020, planul ei de tratament recomanda medicamente dure de chimioterapie, radioterapie și chirurgie invazivă. Dar chiar înainte de a-și programa prima ședință de chimioterapie, i s-a oferit oportunitatea de a participa la noul studiu. Când a realizat că abordarea folosind doar Dostarlimab ar fi mai blândă pentru corpul ei, s-a înscris rapid.

Imunoterapia este o formă de tratament împotriva cancerului care folosește sistemul imunitar al unei persoane pentru a ținti și lupta împotriva bolii. Dostarlimab s-a dovedit în cercetări anterioare că face ca tumorile solide să dispară practic la persoanele cu cancer rectal. Anul trecut, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a desemnat Dostarlimab ca „terapie revoluționară” pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer rectal.

Noul studiu a constatat că tratamentul cu imunoterapie a funcționat nu numai împotriva cancerului rectal avansat, ci și împotriva altor tipuri de cancer, permițând pacienților să evite chirurgia și alte tipuri de tratament mai invazive pentru a-și vindeca boala.

Kelly Spill a urmat tratamentul cu Dostarlimab – perfuzii de 30 de minute la fiecare trei săptămâni. Nu a avut efecte secundare adverse.

„Au fost necesare patru tratamente până am aflat că tumora dispăruse pe jumătate, iar la al nouălea tratament, tumora dispăruse complet. Și mi s-a spus că eram vindecată de cancer în acel moment”, a spus Spill.

„Apoi mi s-a spus că nu trebuie să trec prin radiații, nu trebuie să trec prin operație, și aceasta a fost una dintre cele mai bune zile din viața mea, pentru că știam că pot apoi să continui să am un copil”, a spus ea. „Acest studiu clinic mi-a schimbat complet viața… și este ca un miracol.”

Rezultate promițătoare pentru toate tipurile de cancer

Noul studiu a inclus 117 pacienți cu cancer care au fost separați în două grupuri. O cohortă a inclus persoane cu cancer rectal avansat, iar cealaltă a inclus persoane cu alte tipuri de tumori solide, cum ar fi cancer de colon, gastric, vezical și de prostată.

Toți participanții aveau cancer cu deficiență de reparare a nepotrivirilor sau dMMR, ceea ce înseamnă că celulele tumorale erau celule cu deficiență de reparare a nepotrivirilor. Aceste tipuri de celule au de obicei multe mutații ADN și se estimează că afectează până la 3% din toate tumorile solide în stadii incipiente, conform studiului.

Cercetătorii au descoperit că 80% dintre participanții la studiu care au finalizat tratamentul cu imunoterapie cu Dostarlimab nu au necesitat intervenții chirurgicale, radiații sau chimioterapie după șase luni de tratament. Rezultatele au fost prezentate la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului din 2025.

„La toți pacienții care au avut un răspuns clinic complet, organele au fost conservate fără terapie suplimentară. Trei paciente care au avut cancer rectal au putut ulterior să conceapă și să aducă pe lume copii sănătoși, ceea ce nu ar fi fost posibil cu tratamentul standard pentru cancerul rectal”, au scris cercetătorii în studiu.

Doi ani mai târziu, aproximativ 92% dintre toți pacienții din ambele cohorte nu au avut recidivă a cancerului. Recidiva bolii s-a dezvoltat la doar cinci pacienți din ambele cohorte: O persoană cu cancer rectal a văzut tumora recrescând, iar celelalte patru au avut recidivă doar în ganglionii limfatici.

Deși 65% dintre persoanele care au primit cel puțin o doză de Dostarlimab au raportat evenimente adverse, majoritatea efectelor secundare au fost ușoare și au inclus oboseală, erupții cutanate sau iritație la locul perfuziei sau mâncărime. Niciunul dintre participanții din niciuna dintre cohorte nu a decedat în timpul studiului.

Creșterea incidenței cancerului în rândul adulților tineri

Noua cercetare apare în contextul creșterii cazurilor de cancer colorectal în rândul adulților mai tineri. Un raport publicat în 2023 de Societatea Americană de Cancer arată că proporția cazurilor de cancer colorectal în rândul adulților cu vârsta sub 55 de ani a crescut de la 11% în 1995 la 20% în 2019.

Când Dr. Cercek și colegii săi au început noul studiu, ea a spus că obiectivul lor era să găsească opțiuni de tratament mai puțin invazive pentru acești tineri cu cancer colorectal.

„Unul dintre motivele din spatele designului acestui studiu este că vedeam atât de mulți pacienți tineri în clinică și vedeam cât de dăunător putea fi tratamentul nostru. Deci asta a determinat cercetarea mea de mult timp. Chiar și înainte de acest studiu de imunoterapie în tumorile cu deficiență de reparare a nepotrivirilor, încercam să îmbunătățim tratamentul bolilor în stadiu incipient pentru toți pacienții noștri, dar mai ales pentru adulții noștri tineri”, a spus Dr. Cercek.

„Sperăm că acesta este viitorul. Cred că acest lucru stabilește precedentul a ceea ce putem realiza cu o terapie sistemică foarte eficientă”, a spus ea. „Și există acum alte studii în curs, utilizând imunoterapia precum și alte terapii, cu rezultate similare sperăm, unde putem trata tumora foarte bine cu un tratament sistemic și nu trebuie să supunem pacienții la radiații sau intervenții chirurgicale.”

Semnele și simptomele cancerului colorectal pot include modificări ale obiceiurilor intestinale, sângerări rectale sau sânge în scaun, crampe sau dureri abdominale, slăbiciune și oboseală și pierdere în greutate.

De ce contează toate acestea?

Acest studiu revoluționar reprezintă o rază de speranță pentru mii de pacienți cu cancer, în special pentru tinerii adulți și pentru cei care își doresc să-și întemeieze o familie. Perspectiva tratamentelor non-invazive care permit păstrarea fertilității și a calității vieții se aliniază cu promovarea unei culturi a vieții, demonstrând că medicina modernă poate găsi soluții care să protejeze atât viața pacientului, cât și potențialul de a da viață. În special pentru femeile însărcinate diagnosticate cu cancer, aceste noi abordări terapeutice ar putea oferi opțiuni care să salveze atât viața mamei, cât și să îi păstreze capacitatea de a ava copii. 

Pas cu pas, deschiderea spre a trata femeia având în vedere și nașterea de copii va duce la mai multă prețuire și pentru copiii nenăscuți, care adesea, în cazurile de cancer, sunt avortați fără a fi luate în calcul tratamente eficiente mamă, dar care să le păstreze și lor viața.

Cazul lui Kelly Spill, care a putut să aducă pe lume doi copii după tratamentul cu Dostarlimab, este o mărturie puternică a valorii vieții și a potențialului medicinei de a susține și proteja viața în toate formele sale. 

*

Acest articol a fost realizat pe baza articolul redactat de Jacqueline Howard pentru CNN Health. CNN Health este o secțiune a CNN dedicată promovării știrilor din domeniul sănătății, cercetării medicale și bunăstării.

RoLifeNews consideră important să prezinte astfel de cercetări inovatoare care demonstrează că medicina modernă poate găsi soluții care respectă demnitatea vieții umane în toate etapele sale, de la concepție până la moarte naturală. 

Adaptăm acest conținut pentru publicul nostru pentru a sublinia aspectele care celebrează viața și opțiunile care permit pacienților să trăiască și să dea viață, chiar și în fața unor diagnostice devastatoare.


Informăm despre probleme importante ale vieții, cauze reale și soluții reale pentru toți. Contribuie și tu la creșterea conștientizării pe teme esențiale.

Activează o donație lunară recurentă folosind datele de mai jos:
Asociația România pentru viață
CUI 41210611
RO88RNCB0082163895060001 – RON
RO07RNCB0082163895060004 – EURO
RO77RNCB0082163895060005 – USD

Ești jurnalist, traducător sau creator de conținut și vrei să contribui?
Scrie-ne la redactia@rolifenews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *