Cel mai tânăr prematur din lume, născut la puțin peste 21 de săptămâni, are acum 4 ani și jumătate

Adaptare după Right to Life UK

Cel mai prematur care a supraviețuit, născut la doar 21 de săptămâni și o zi, cu 132 de zile înainte a termenului, și-a sărbătorit anul trecut a patra aniversare.

Curtis Zy-Keith Means avea doar 420 g la naștere, iar medicii i-au acordat o șansă de supraviețuire de mai puțin de 1%.


Curtis s-a născut la Spitalul Universității din Alabama, Birmingham, în Alabama, SUA, împreună cu sora sa geamănă, C’Aysa, care, din păcate, nu a supraviețuit. După naștere, 5 iulie 2020,  Curtis a stat nouă luni în secția de terapie intensivă neonatală a spitalului, până în aprilie 2021.

Mama lui Curtis a luptat pentru copiii ei

Pentru cei care au copii născuți foarte prematur, dar și pentru doctorii implicați în cazuri de naștere prematură, este un model firul evenimentelor de acum patru ani și jumătate. 

Iată-le, povestite de Brian Sims, profesor de pediatrie în cadrul Diviziei de Neonatologie a Spitalului Universității din Alabama:

„Nașterea lui a fost un adevărat șoc. Am fost contactat de colegii mei obstetricieni, deoarece mama lui Curtis era în travaliu și urma să nască foarte curând, iar ei doreau să merg la ea și să discutăm despre prognosticul sumbru al bebelușilor născuți la 21 de săptămâni și o zi. Întrebarea mamei către mine a fost: ‘Putem să le dăm copiilor mei o șansă?’”

Profesorul Sims știa statisticile și protocolul obișnuit în aceste situații:

„Cifrele arată că bebelușii născuți atât de devreme au șanse foarte mici sau chiar inexistente de supraviețuire. De regulă, recomandăm îngrijire paleativă în situațiile de nașteri extrem de premature. Aceasta permite părinților să-și țină bebelușii în brațe și să prețuiască chiar și timpul scurt pe care îl au împreună.”

Dar, dincolo de datele statistici, medicul i-a spus mamei lui Curtis că vor ține cont de starea bebelușilor și, dacă aceștia răspundeau la tratament, vor continua eforturile de susținerea a vieții lor.

„A fost foarte stresant”, a declarat Michelle. 

Deși sora sa, din păcate, nu a supraviețuit, Curtis a răspuns pozitiv la tratament și a arătat semne de îmbunătățire.


Dr. Colm Travers, profesor asistent în Divizia de Neonatologie a spitalului, a explicat: „Inițial, Curtis a avut nevoie de mult sprijin respirator și de medicamente pentru inimă și plămâni pentru a-l menține în viață, iar în următoarele câteva săptămâni am reușit să reducem treptat nivelul de suport și asistență pe care îl primea. Apoi, când avea aproximativ trei luni, am reușit în cele din urmă să-l deconectăm de la ventilator, iar ulterior, când avea în jur de nouă luni, am putut să-l trimitem acasă doar cu oxigen administrat printr-o canulă nazală și alimentație dată prin gastrostomă.”

Vorbind despre momentul externării, Dr. Sims a menționat starea de emoții a tuturor, dar și faptul că meritul supraviețuirii copilului începe cu mama sa și continuă cu doctorii care au ținut cont de dorința fierbinte a mamei de a lupta pentru bebeluși:

„Când Curtis a fost externat, a fost multă emoție. Curtis era special și exista ceva unic la el. [Michelle] a inițiat primele eforturi din lupta pentru ca el să supraviețuiască. A fost o adevărată campioană pentru fiul ei, a pledat cu tărie pentru el și sunt foarte recunoscător că am ascultat-o.”

Băiatul care are recordul mondial la prematuri care au supraviețuit a fost externat după 275 de zile

În ciuda șansei de supraviețuire de doar 1% care i-a fost acordată, după 275 de zile în spital, Curtis a fost externat și a putut merge acasă.

„A putea, în sfârșit, să-l aduc pe Curtis acasă și să-i surprind pe copiii mei mai mari cu fratele lor mai mic este un moment pe care îl voi păstra pentru totdeauna în amintire”, a declarat Michelle.

„A fost o călătorie dificilă, dar sunt recunoscătoare echipei de la UAB și sprijinului lor constant. Au avut răbdarea să mă învețe și s-au asigurat că am știut ce se întâmpla la fiecare pas. Au avut cu adevărat grijă de fiul meu și de mine.”

Acum, la patru ani, Curtis se dezvoltă excepțional și deține recordul Guinness pentru cel mai tânăr prematur supraviețuitor din istorie.

Michelle a mai spus că lui Curtis îi place să se joace cu jucăriile sale și să urmărească desenul animat Mickey Mouse, care este preferatul său, și, de asemenea, să sune oamenii pe telefonul mamei. În prezent, el cântărește 15 kg.

Rata de supraviețuire a bebelușilor extrem de prematuri s-a îmbunătățit

La 21 de săptămâni și o zi, Curtis este cel mai prematur bebeluș care a supraviețuit vreodată.
Un studiu din 2008, care a analizat ratele de supraviețuire într-o unitate de terapie intensivă neonatală din Londra, a constatat că ratele de supraviețuire neonatală la 22 și 23 de săptămâni de sarcină s-au îmbunătățit în timp. 

În perioada 1981–1985, niciun bebeluș născut la aceste vârste gestaționale nu a supraviețuit până la externare. Totuși, în perioada 1986–1990, 19% au supraviețuit, iar acest procent a crescut la 54% în perioada 1996–2000.

Doar în decada până în 2019, rata de supraviețuire pentru bebelușii extrem de prematuri născuți la 23 de săptămâni s-a dublat, ceea ce a determinat apariția unor noi ghiduri din partea Asociației Britanice de Medicină Perinatală (BAPM). 

Aceste recomandări permit medicilor să intervină pentru a salva bebelușii prematuri începând cu 22 de săptămâni de gestație. Recomandările clinice anterioare, redactate în 2008, stipulau că bebelușii născuți înainte de 23 de săptămâni de gestație nu ar trebui resuscitați.

Purtătoarea de cuvânt a organizației Right to Life UK, Catherine Robinson, a declarat:
„Este uimitor să aflăm că Curtis se descurcă atât de bine la patru ani. Faptul că cel mai prematur bebeluș din lume s-a născut doar acum patru ani demonstrează cât de mult se îmbunătățesc constant tehnologiile noastre medicale, oferind acestor bebeluși foarte mici cele mai bune șanse de supraviețuire. Ce rezultat minunat pentru micuțul Curtis și familia sa!”

În legătură cu creșterea ratei de supraviețuire a prematurilor, dacă li se acordă îngrijiri, trebuie menționat că Curtis a depășit recordul mondial care fusese stabilit cu o lună și o zi înainte de nașterea sa de un alt prematur, Richard Hutchinson, care a fost născut la 21 de săptămâni și două zile.


Informăm despre probleme importante ale vieții, cauze reale și soluții reale pentru toți. Contribuie și tu la creșterea conștientizării pe teme esențiale.

Activează o donație lunară recurentă folosind datele de mai jos:
Asociația România pentru viață
CUI 41210611
RO88RNCB0082163895060001 – RON
RO07RNCB0082163895060004 – EURO
RO77RNCB0082163895060005 – USD

Ești jurnalist, traducător sau creator de conținut și vrei să contribui?
Scrie-ne la redactia@rolifenews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *