Alexandra Nadane: „Câți părinți ajung în criză și nu găsesc pe nimeni care să spună: sunt alături de tine? Fiecare sprijin oferit la timp poate salva o lume întreagă”/ Marșul pentru Viață 2025 București

Dragi prieteni, duminica trecută, în cadrul unui eveniment din Luna pentru Viață, un tânăr pe care-l cheamă – să zicem – Andrei mi-a spus: „Am și eu o mărturie, dar n-am avut curajul s-o spun până acum”.

Și a povestit cum, în urmă cu câțiva ani, un prieten de-al lui a intrat în criză de sarcină cu partenera lui. Nimeni din jurul lor nu i-a ajutat. Din contră, i-au încurajat să avorteze. Atunci, Andrei i-a spus simplu: „Nu se pune problema să faci avort. Te ajut eu”. Și, deși era pregătit să se implice financiar și logistic, n-a fost nevoie – pentru că Dumnezeu a deschis toate ușile. Copilul s-a născut, iar azi tatăl îi spune mereu: „Măi Andrei, copilul ăsta trăiește datorită ție!”.

Doi ani mai târziu, Andrei însuși a ajuns în fața unui test uriaș. Medicii i-au spus că al doilea copil al lui, încă în burtica mamei, nu are cerebel și că trebuie avortat. Toată lumea făcea presiuni asupra lor, soția era copleșită, dar el a spus: „Păstrăm copilul 100%. Voia lui Dumnezeu”. Și Dumnezeu chiar a lucrat: copilul s-a născut perfect sănătos.

Această poveste ne arată un adevăr simplu și profund: Fiecare om contează. Fiecare alegere pentru viață contează. Și fiecare sprijin oferit la timp poate salva o lume întreagă.

Dar oare câți „Andrei” există în România? Câți părinți ajung în criză și nu găsesc pe nimeni care să spună : sunt alături de tine?

De aceea, dragi prieteni, trebuie să înțelegem că susținerea vieții nu poate rămâne doar la nivel de reacție personală, de opinie, de sentimente! Avem nevoie de implicare pro-viață instituțională și profesionistă.

Iată cele trei direcții esențiale ale sprijinului pro-viață, din partea statului și a societății:

  1. Constuirerea de Centre de sprijin pentru femei în criză de sarcină, cu specialiști pregătiți, care să ofere consiliere, sprijin medical, logistic, emoțional exact atunci când e nevoie.
  2. Creșterea nivelului de conștientizare, astfel încât oamenii profesioniști din diferite domenii– medici, psihologi, asistenți sociali, preoți, juriști, profesori, terapeuți – să înțeleagă când mai profund ce înseamnă criza de  sarcină și să-și dezvolte empatia, grija și sprijinul față de femeile însărcinate și copiii pe care îi poartă.
  3. Crearea unor asociații și instituții care construiesc programe de educare, informare și politici publice pro-viață, pentru ca România să nu mai fie o țară în care femeile în criză de sarcină sunt ignorate, ci o țară în care ele primesc ajutor.

Astăzi, când facem împreună acești pași la Marșul pentru Viață, haideți să nu ne oprim la gestul frumos de a participa la acest eveniment. Să plecăm cu convingerea că România are nevoie de o mișcare pro-viață matură, profesionistă și asumată, pe care noi o putem construi, împreună, încet dar sigur!

Pentru ca fiecare copil să poată fi iubit.

Pentru ca fiecare femeie să știe că nu e singură.

Pentru ca fiecare tată să știe că are sprijin.

Pentru ca fiecare viață să poată fi trăită.

Vă mulțumesc!


Alexandra Nadane este un pionier a Marșului pentru Viață în România și președinta Asociației România pentru viață, asociație care co-organizează Marșul pentru viață din București.


Informăm despre probleme importante ale vieții, cauze reale și soluții reale pentru toți. Contribuie și tu la creșterea conștientizării pe teme esențiale.

Activează o donație lunară recurentă folosind datele de mai jos:
Asociația România pentru viață
CUI 41210611
RO88RNCB0082163895060001 – RON
RO07RNCB0082163895060004 – EURO
RO77RNCB0082163895060005 – USD

Ești jurnalist, traducător sau creator de conținut și vrei să contribui?
Scrie-ne la redactia@rolifenews.ro
.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *