52 de ani de când la Washington se organizează în fiecare an Marșul pentru viață. Cel mai mare marș pentru viață din lume nu e doar locul unde milioane de americani au învățat să-și lărgească inimile pentru a cuprinde cu dragostea și sprijinul lor copiii nenăscuți și femeile în criză de sarcină, ci și un liant între generații. Bărbați și femei care s-au cunoscut acolo și și-au întemeiat familii, oameni maturi acum care la început au venit împreună cu părinții lor când erau adolescenți, personalități pro-viață care salvează anual mii și mii de vieți prin implicarea lor. Multe generații pro-viață care s-au format ascultând discursurile și mărturiile de la Marșul pentru viață.
Nici n-ai cum să nu te emoționezi când vezi mentalitatea pro-viață și dedicarea acestor oameni, entuziasmul și consecvența cu care se implică. Dau doar câteva exemple:
Jennie Bradlet Lichter va deveni peste câteva zile președinta organizației March for Life, dar participă la eveniment de când avea 24 de ani.
Baverly Jacobson, CEO la Mama Bear Care și mama unei fete cu Sindrom Edwards, a pus dragostea și puterea ei de a lupta pentru copil într-o organizație care oferă speranță pentru mii de femei care află despre posibilitatea de a naște un copil cu nevoi speciale.
Toți oamenii pe care îi vedeți vorbind pe scenă fac continuu lucruri pentru viață:
Trump a semnat deja o mulțime de modificări legialative în favoarea vieții și spune: „vom lucra pentru a oferi o mână iubitoare proaspetelor mame și tinerelor familii și vom sprijini adopția și plasamentul familial. Vom proteja femeile și copiii vulnerabili.”
Vance poartă o pancartă cu mesajul „Sunt generația pentru viață”, spune ce crede că trebuie să facă guvernul și la ce va lucra: „Este sarcina guvernului nostru să facă să fie mai ușor pentru mamele și tații tineri să își permită să aibă copii, să îi aducă pe lume și să îi primească ca pe niște binecuvântări”.
Cu o noapte înainte, Lila Rose a fost la o dezbatere palpitantă cu un profesor de drept pro-avort la Universitatea Georgetown, despre care a povestit în discursul ei: „sala era plină de studenți din ambele tabere. Reflectând asupra remarcilor mele în drum spre casă, m-am întrebat dacă am avut vreun impact asupra acestor viitori lideri. Câteva ore mai târziu, am primit un mesaj. Una dintre studentele pro-alegere își schimbase părerea și era acum convinsă de umanitatea copilului nenăscut. Prieteni, aceasta este jumătate din bătălie: să apăreți [în public].” Materialele educaționale pro-viată realizate de LiveAction, organizația pe care o conduce, ajung la 40 de milioane de oameni în fiecare lună.
Dr. Catherine Wheeler vorbește la numeroase evenimente publice despre regretul că a făcut avorturi, ca medic. Își spune public mărturia și construiește, împreună cu echipa Asociației Americane a Medicilor ginecologi pro-viață (AAPLOG), un spațiu de informare și sprijin pentru medicii ginecologi.
Pentru acești oameni, Marșul pentru viață nu e doar un eveniment la care participă o dată pe an, ci locul în care se întâlnesc să-și spună experiențele despre munca pro-viață la firul ierbii, locul unde celebrează viața pe care o susțin prin mii și mii de centre și organizații pro-viață.
De exemplu, Ron DeSantis a povestit cum s-a zbătut la firul ierbii ca Amendamentul 4 să nu fie introdus în Florida: Am mobilizat activiști, nu doar în statul Florida, ci și în întreaga țară, pentru a veni să ajute în Florida. (…) Am străbătut statul. Am avut medici împotriva amendamentului 4. Am avut supraviețuitori ai avortului care au vorbit.”
Ca români, avem o mulțime de lucruri de învățat la americani: cum să ne implicăm, cum să ne pese, cum să participăm cu tot sufletul, cum să sprijinim femeile în criză de sarcină, cum să celebrăm bucuria vieții. Dar cred că doar folosind abordarea lor putem avea cele de mai sus: Marșul pentru viață este un vârf de munte și stă așezat pe efortul oamenilor și organizațiilor pro-viață făcut zi de zi la firul ierbii, în centre de sprijin și comunități locale, în spațiul online, printre prieteni, printre cunoscuți și necunoscuți.
Sunt întrebată des dacă un marș pentru viață organizat o dată pe an are vreo șansă să schimbe ceva și răspund DA fără echivoc, însă avem nevoie să învățăm de la cei din SUA că implicarea noastră sistematică, sprijinul concret și mărturiile noastre sunt cele care pot însufleți și pot face ca Marșul pentru viață să schimbe inimi și să salveze vieți. Jennie Bradley Lichter a spus că implicarea pro-viață nu se termină odată cu Marșul pentru viață, ci începe la MPV și continuă în fiecare zi.
Mai e puțin până la Marșul pentru viață „Fiecare om contează” din 29 martie 2025. Ne vom revedea în sute de orașe din România și Republica Moldova pentru a susține viața. Începe azi să te implici pro-viață și continuă și după ce Luna pentru viață se va încheia!
Foto: Elizabeth Frantz/Reuters
Sursă: Facebook Alexandra Nadane
***
Informăm despre probleme importante ale vieții, cauze reale și soluții reale pentru toți. Contribuie și tu la creșterea conștientizării pe teme esențiale.
Activează o donație lunară recurentă folosind datele de mai jos:
Asociația România pentru viață
CUI 41210611
RO88RNCB0082163895060001 – RON
RO07RNCB0082163895060004 – EURO
RO77RNCB0082163895060005 – USD
Ești jurnalist, traducător sau creator de conținut și vrei să contribui?
Scrie-ne la redactia@rolifenews.ro.